HomeArchief SNS REAALPersberichten SNS REAALSNS REAAL start met een nieuwe afdeling Impact...

SNS REAAL start met een nieuwe afdeling Impact Investing

Bankverzekeraar SNS REAAL maakt vandaag bekend dat haar institutionele vermogensbeheerder, SNS Asset Management, haar activiteiten op het gebied van microfinanciering en aanverwante impact investment activiteiten heeft ondergebracht in een nieuwe eenheid: SNS Impact Investing. De eenheid wordt geleid door Theo Brouwers en Harry Hummels. Tot 1 januari van dit jaar bekleedden zij gezamenlijk de positie van commercieel directeur bij SNS Asset Management.

SNS Impact Investing investeert in maatschappelijke ontwikkeling. Het gaat daarbij onder meer om investeringen in microfinanciering, in water – bijvoorbeeld gericht op het verbeteren van menselijke hygiëne – en in verantwoorde landbouw in ontwikkelingslanden. In de nabije toekomst zullen ook andere aan menselijke (basis)behoeften en ontwikkeling gekoppelde activiteiten worden ontsloten voor investeerders. Hoewel de focus vooral zal liggen op zich ontwikkelende economieën – van Zuidoost-Azië tot Zuid-Amerika en alles wat daar tussenin ligt – worden investeringen in meer ontwikkelde economieën niet uitgesloten.

De eenheid richt zich op institutionele investeerders, stichtingen en op zeer vermogende particulieren. Harry Hummels, tevens hoogleraar aan Maastricht University, zegt hierover: “Wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat er behoefte bestaat in de markt aan een professionele dienstverlener die zich heeft gespecialiseerd op het terrein van impact investments. Door ons volledig te richten op het aanbieden van hoogwaardige investeringsmogelijkheden met een hoog financieel en maatschappelijk rendement denken wij met SNS Impact Investing te kunnen voorzien in deze groeiende behoefte”. De financiële resultaten zullen marktconform zijn en in lijn met de verwachtingen van professionele investeerders. Daarnaast is het realiseren van vooraf vastgestelde sociale en maatschappelijke doelstellingen een conditio sine qua non.

Op dit moment beschikt SNS Impact Investing reeds over een bloeiende microfinancieringspraktijk. De twee SNS Institutional Microfinance Funds hebben samen een omvang van ongeveer 300 miljoen Euro aan institutionele investeringen in microfinancieringsinstellingen. Theo Brouwers voorziet in de toekomst ruimte voor het lancering van nieuwe fondsen: “Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden voor onze investeerders die waarde toevoegen. Het gaat dan om financiële waarde én om maatschappelijke waarde. Wij voelen ons voortdurend aangespoord om waarde toe te voegen. Voor ons is één ding duidelijk: ook de armste ondernemers hebben blijvend toegang nodig tot financiële markten tegen aanvaardbare voorwaarden”.

Naast het aanbieden van financiële producten en diensten zal SNS Impact Investing een actieve rol vervullen in de maatschappelijke discussie over impact investing. Zo is SNS II inmiddels een actief lid van het Global Impact Investing Network en het Nederlands Platform Microfinanciering. Daarnaast zal SNS II de samenwerking zoeken met kenniscentra op voor de eenheid relevante gebieden, waaronder die met het European Centre for Corporate Engagement van Maastricht University.