HomeArchief SNS REAALPersberichten SNS REAALSNS REAAL herpositioneert SNS Property Finance

SNS REAAL herpositioneert SNS Property Finance

SNS Property Finance (SNSPF) wordt per 1 januari 2011 opgedeeld in twee aparte onderdelen. SNSPF behoudt de internationale leningenportefeuille, aangevuld met een deel van de Nederlandse leningenportefeuille van SNSPF. Dit onderdeel wordt in de komende twee tot vier jaar op een verantwoorde manier volledig afgebouwd. Het resterende deel van de Nederlandse portefeuille van SNSPF wordt samengevoegd met de huidige midden- en kleinbedrijf (MKB) activiteiten van SNS Bank tot het nieuwe bedrijfsonderdeel SNS Zakelijk.

“Sinds de aankondiging door SNS REAAL van de afbouw van de internationale vastgoedactiviteiten van SNSPF is de omvang van deze activiteiten afgenomen met 32%. Gelet op het voornemen om meer kapitaal vrij te spelen en om te komen tot een lager risicoprofiel, meer transparantie, een beter funding profiel en een scherpere management focus, is deze volgende stap noodzakelijk”, aldus Ronald Latenstein, voorzitter van de raad van bestuur van SNS REAAL.

Over het nieuwe SNS Zakelijk
De activiteiten van SNSPF die niet achterblijven in de SNSPF organisatie, zullen worden samengevoegd met de huidige MKB hypotheekportefeuille van SNS Retail Bank onder de naam SNS Zakelijk. De bruto leningenportefeuille van SNS Zakelijk bedraagt per eind september 2010 circa
€ 7,4 miljard, hoofdzakelijk bestaande uit winstgevende Nederlandse beleggingsfinancieringen en MKB hypotheekportefeuille van SNS Retail Bank. Daarnaast zal circa € 3 miljard aan MKB spaartegoeden van SNS Retail Bank worden toegevoegd aan SNS Zakelijk. SNS Zakelijk zal zich richten op de optimalisatie van de leningenportefeuille en het verbeteren van het fundingprofiel mede door het vergroten van de zakelijke spaartegoeden.

Over SNSPF
De bruto leningenportefeuille van SNSPF bedraagt per eind september 2010 circa € 6,9 miljard, hoofdzakelijk bestaande uit internationale projectfinancieringen en Nederlandse projectfinancieringen. SNSPF zal zich richten op de afbouw van de totale leningenportefeuille in twee tot vier jaar tijd.

Nieuwe leiding
Interim directievoorzitter Coen van der Bijl, die SNSPF de afgelopen anderhalf jaar heeft geleid, zal per 1 januari aanstaande terugtreden. SNS Zakelijk en SNSPF zullen vanaf 1 januari 2011 worden geleid door Jaap van Dijk (CEO), Ernst-Jan Boers (CFO), en Buck Groenhof (Chief Restructuring Officer). Van Dijk zal zich primair richten op SNS Zakelijk en Groenhof zal zich primair richten op SNSPF. Van Dijk zal ook deel gaan uitmaken van de directie van SNS Retail Bank. Boers maakt daar al deel vanuit. Een en ander onder voorbehoud van goedkeuring door De Nederlandsche Bank.

In de financiële rapportages van SNS REAAL per 1 januari 2011 zullen SNS Zakelijk en SNSPF als aparte onderdelen gepresenteerd worden, naast SNS Retail Bank.